a tizedik perctől az utolsóig

még úgyis csak a reklám megy! -legyintesz és mire odaérsz, már a konfliktusnál tart a cselekmény. ismerős helyzet? velem nap, mint nap megtörténik. mostanában már egyenesen élvezem kitalálni, mi történhetett az első tíz percben. szóval úgyis elkésem, akárcsak a zsebórás fehér nyúl, de azért kövessetek nyomon avagy filmelemző blog valakitől, aki sosem látja az elejefőcímet (aki írja: puskás lilla)

Friss topikok

Linkblog

2010.03.12. 15:26 nyúl,zsebórával

(Viharsziget) (készül)

Az elmegyógyintézet-tematikát körüljáró filmekben nem szűkölködünk (gondoljunk akár csak a Száll a kakukk fészkére, az Észvesztő című filmekre, vagy a Fizikusok című színmű számtalan átdolgozására), A Viharsziget azonban úgy képes újat hozni a nézőnek, hogy tulajdonképpen meglepetést sem okoz.

 

   

 

 

 

A bolondok háza azért is lehet újra és újra visszatérő téma a filmkészítésben, mert egy olyan izolált világot jelent, amelyben megkérdőjeleződik a szocializációs folyamatok során felállított értékrend: állandó játék alakul ki deviáns és normális, ápoló és ápolt között, egy olyan elszigetelt közegben, amely a külvilág hatásaitól jószerint érintetlen marad, pláne, ha ez a mikroközösség egy szigeten rendezkedett be, amelyet ráadásul a szélsőséges időjárási viszonyok még inkább elérhetetlenné tesznek a külvilág számára. Adott tehát ez a klausztrofób közeg, minden kötelező kellékével együtt, bolondokkal, orvosokkal, ápolókkal, akik a két világ közötti átjárást hivatottak lehetővé tenni és kívülről érkező idegenekkel, akik mindig az ún. normális világ képviselői, ezáltal megteremtik a nézői azonosulás lehetőségét, ugyanakkor a zárt közösségbe való bekerüléssel egyszerre vannak kitéve egyrészt az idegennek maradás, másrészt az őrültekkel való azonosulás, messzebb jutva: a megtébolyodás veszélyének.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://megugyiscsakareklam.blog.hu/api/trackback/id/tr151834432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása